Руският Черноморски флот засилва военните си действия в Черно море,

...
 Руският Черноморски флот засилва военните си действия в Черно море,
Коментари Харесай

Русия започва тотална блокада в Черно море, НАТО обяви риск за българската икономическа зона

 

Руският Черноморски флот ускорява военните си дейности в Черно море, евентуално в опит да сътвори условия за наложително прекъсване и претършуване на цивилен плавателни съдове и да упражни засилен надзор в региона. Украинският боен медиен център и Министерството на защитата (МО) на Обединеното кралство оповестиха, че съветските сили приготвят кораби в Черно море за " налагане на обсада на Украйна ".

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Центъра за проучване на войната (ISW), съобщи News.bg и Българска телеграфна агенция.

Украинският боен медиен център заяви, че Черноморският флот усилва бойната подготовка на своите надводни сили и военноморска авиация.

Малко евентуално е обаче Черноморският флот да се опита да реализира цялостна обсада на Украйна макар засилените ограничения против цивилен плавателни съдове. Пълна съветска обсада на Украйна в Черно море би означавала, че съветските сили биха могли да обстрелват всички плавателни съдове, които се пробват да доближат Украйна.

Малко евентуално е Русия да се опита да наложи такава цялостна обсада, с цел да не провокира боен спор с черноморските крайбрежни страни, в това число с членовете на НАТО Румъния, България и Турция, който Кремъл до момента интензивно се опитваше да избегне.

Настоящата съветска позиция в Черно море по-скоро допуска, че Русия слага условия за претършуване на цивилен и търговски кораби, до момента в който се приготвя за обсада като средство за придобиване на в допълнение въздействие. МО на Обединеното кралство заяви, че съветската корвета " Сергей Котов " патрулира по корабоплавателния път сред Босфорския пролив и Одеска област и че корветата " Сергей Котов " може да е част от оперативна група за прехващане на търговски кораби, които по оценка на съветските сили се насочват към Украйна.

На 20 юли съветското МО съобщи, че съветските сили ще преглеждат всички плавателни съдове, пътуващи към Украйна, като евентуални превозвачи на военни товари.

На 24 юли съветската опозиционна медия " Астра " заяви, че съветската Служба за държавна сигурност (ФСБ) е оповестила, че е претърсила задграничен товарен транспортен съд, пътуващ от Турция за Ростов на Дон, и е отказала прекосяването му през Керченския пролив.

ФСБ съобщи, че корабът може да доставя експлозиви за Украйна, защото в екипажа му има 12 украински жители, и разгласи, че ще претърси и други кораби, преминаващи през Керченския пролив.

На 26 юли Министерството на защитата (МО) на Съединени американски щати разгласи, че е разрешило още едно президентско евакуиране на средства за даване на спомагателна помощ за сигурността на Украйна в размер на 400 млн. $.

Министерството на защитата съобщи, че пакетът ще включва муниции за HIMARS, муниции за системите за противовъздушна защита Patriot и Националните усъвършенствани ракетни системи " земя-въздух " (NASAMS), както и друго сериозно военно съоръжение.

На 26 юли украинските сили започнаха забележителна механизирана контраатака в западната част на Запорожка област и наподобява са съумели да пробият някои авансово готови съветски отбранителни позиции южно от Орихив.

Руски източници, в това число съветското Министерство на защитата (МО) и няколко известни военни блогъри, настояват, че украинските сили са почнали интензивна фронтална офанзива към Роботин (на 10 км южно от Орихив) и са пробили съветските отбранителни позиции североизточно от селището.

Геолокализирани фрагменти демонстрират, че украинските сили евентуално са напреднали до 2,5 км източно от Роботине по време на офанзивата, преди съветските сили да приложат общоприетата доктринална тактичност за еластична защита и да изтласкат украинските войски ненапълно обратно, въпреки и не чак до изходните им позиции.

Руските източници предоставиха необятен набор от разнообразни изказвания за мащаба на офанзивата и за украинските загуби, което демонстрира, че действителните резултати и украинските загуби остават неразбираеми. Руското МО твърди, че до три батальона са взели участие в " масирана офанзива " край Орихов, само че ISW към момента не е следила образни доказателства, които да сочат, че в офанзивата е взел участие толкоз огромен брой персонален състав като цяла бригада.

Един от известните съветски военни блогъри твърди, че украинските сили са употребявали над 80 бронирани машини, а други военни блогъри по-консервативно настояват, че броят им е по-близо до 30-40.

Освен това разнообразни съветски военни блогъри направиха разнообразни изказвания за това какъв брой бронирани машини са унищожени от съветските сили.

ISW също по този начин към момента не е следила огромен брой топлинни аномалии от датчиците FIRMS /VIIRs на НАСА в този регион на фронтовата линия от типа, който в предишното е съпътствал огромни механизирани настъпления.

Несъгласието сред няколко известни съветски източника, които като цяло са склонни да оферират по-взаимно съгласувани изказвания за размера и загубите вследствие на предходни украински офанзиви, демонстрира, че обстановката остава не напълно ясна и че украинските сили може да са били по-успешни, в сравнение с се прави оценка от съветските коментатори.

Геометрията на бойното поле в региона на Роботине, както и съставът на силите на отбраняващите се там съветски елементи, дават значима информация за спекулациите към украинската офанзива и успехите.

Геолокализирани фрагменти от 27 юли демонстрират две украински бойни машини на пехотата Bradley и танк Т-72, които са или обезвредени, или изоставени на към 2,5 км източно от Роботине, което е точка, намираща се на към 2,5 км южно от актуалната фронтова линия.

Тази геолокализирана точка се намира оттатък най-предните авансово готови съветски отбранителни укрепления в този регион, което демонстрира, че украинските сили са съумели да обхванат и да преминат през тактически комплицирани отбранителни позиции.

Съюзниците означиха, че новата зона за предизвестие на Русия в Черно море, в границите на изключителната икономическа зона на България, сътвори нови опасности за допускане на неточности и ескалация, както и съществени спънки пред свободата на корабоплаването. ", съобщи Дневник.

Това съобщи НАТО след първото съвещание на взаимния съвет с Украйна, свикано извънредно по искане на Киев във връзка военните закани от Русия след замразяването на присъединяване ѝ в зърнената договорка. То се организира през вчерашния ден в Брюксел на равнище непрекъснати представители на страните членки на Алианса под председателството на заместител генералния секретар Мирча Джоана.

" Русия продължава да демонстрира цялостно пренебрежение към интернационалното право и към хората по света, които зависят от украинското зърно. Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава елементи от международното културно завещание с бруталните си удари. НАТО е обединено. Ние сме солидарни с нашите черноморски съдружници, ще продължим да се пазиме един различен и ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. ", каза Мирча Джоана.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР